SOCIAL MEDIA

keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Mitä mä oikein opiskelen?

ruutu1 Opiskelen tosiaan ammattikoulussa kuvallisen ilmaisun osaamisalaa, joka nimenä on kyllä varsinainen mysteeri. Ammattinimikkeenä on taas niinkin selvä nimi kuin "kuvallisen ilmaisun toteuttaja". Tän tutkintonimikkeen alle on siis mahdutettu kolme eri suuntautumisvaihtoehtoa: graafinen suunnittelu, valokuvaus sekä perinteinen kuvataide. Itselleni on selvää, että tulen erikoistumaan valokuvaukseen.
Meillä on kuitenkin ensimmäiset puoli vuotta yleisiä media-alan opintoja, ennen kuin me erikoistutaan. Se on mielestäni hyvä juttu, sillä minua on aina kiinnostanut media-ala laajemminkin, ja haluaisin olla tulevaisuudessa alan moniosaaja. Nämä kaksi kuukautta koulussa ovatkin olleet todella mielenkiintoisia, kun ollaan valokuvauksen tekniikan lisäksi päästy opettelemaan esimerkiksi videoiden tekoa ja julkaisutuotannon perusteita.
Joululomaan asti meillä siis pyörii seuraavat aineet: videokuvauksen, graafisen suunnittelun ja valokuvauksen perusteet, sekä ei niin lemppari aineet nimittäin kuvis, atk, taidehistoria sekä sommittelun perusteet. Tammikuussa loman jälkeen sitten alkaakin pelkät valokuvasopinnot, mistä olen todella innoissani. Toiselle vuodelle valokuvauksen lisäksi on myös varattu työharjoittelu sekä yrittäjyysopinnot, enkä niitäkään jaksaisi millään odottaa, haha.
ruutu9 Mitä me sitten käytännössä tehdään koulussa? Tietokoneella istumista kertyy päiviin aika paljon, mutta onneksi koululla on todella mukavat tuolit ja hyvät koneet. Videotuotannon tunneilla olemme tehneet lyhyitä fiktiivisiä videoita ja opeteltu editoimaan niitä ihan alkeista lähtien. Ollaan menty myös Kuopion keskustaan kuvaamaan uutinen sekä päästy kokeilemaan greenscreenin tekemistä. Julkaisutuotannon tunneilla olemme taas opetelleet InDesing nimisen taitto-ohjelman käyttöä, mikä alkuvaikeuksien jälkeen on osoittautunut super kivaksi hommaksi (on alkanut jopa harmittamaan, että ne tunnit loppuvat jouluun mennessä). Ollaan siis suunniteltu ja toteutettu ohjelmalla kaksi esitettä sekä yksi lehtijuttu. Tähän mennessä olemme tehneet tekstit, ulkoasun suunnittelun ja helpot grafiikat itse, mutta kuvat eivät ole olleet omia. Seuraavassa suuremmassa työssä meidän pitää myös toteuttaa kuvat, mistä olen super innoissani. Valokuvauksen tunnit ovat itselle olleet hieman tylsiä näiden kahden kuukauden aikana, sillä olemme lähteneet käymään kameran tekniikkaa ihan perusteista asti, enkä ole oppinut melkein mitään uutta. Oppikirjoja meillä tosiaan ei ole yhtäkään kappaletta, vaan kaikki opitaan käytännön sekä omien muistiinpanojen kautta.
ruutu8
Mietin kauan, hakisinko kuvallisen ilmaisun osaamisalalle opiskelemaan valokuvausta, vai audiovisuaaliselle alalle, jossa käydään paljon laajemmin koko media-alan skaalaa. Päädyin kuitenkin siihen, että haluan juuri valokuvauksen erityisosaamisen, mitä media-alan opinnoista ei saa. Koska olen käynyt lukion, koulu kestää mulla vain kaksi vuotta, mutta voi olla, että pitkitän opintojani ja hyppään kolmanneksi vuodeksi audiovisuaaliselle puolelle suorittamaan erinäisiä tutkinnonosia. Mua kiinnostaisi meinaan myös nettisivujen suunnittelu sekä videohommat, mutta ongelmana on myös se että mulla on herännyt vahva kiinnostus taitto-ohjelmaa kohtaan, mistä en tiennyt yhtään mitään kaksi kuukautta sitten! Onko jollain muullakin se ongelma, että haluaisi tehdä liian montaa asiaa?
Yleisesti sanottuna olen todella tyytyväinen valintaani, sillä olen päässyt opiskelemaan omalta tuntuvan alani perusteita ja olen jopa löytänyt uusia mielenkiinnonkohteita. Toki kuvistunnit ovat aika kärsimystä, mutta kai joka opinnoista löytyy se pakollinen paha, mikä täytyy vain suorittaa hampaat irveessä. Onneksi uskalsin heittäytyä ja laittaa hakupaperit kauemmas paikkakunnalle, mistä mulla ei ollut mitään hajua.

Lähetä kommentti