SOCIAL MEDIA

perjantai 23. marraskuuta 2018

Kuuluisa Black friday vai Älä osta mitään -päivä?

kollaasi1 Olen varmasti yksi harvoista, joka ei ole koskaan ostanut mitään ennen tätä päivää kuuluisana Black Friday -päivänä! Joka vuosi päivä on mennyt minulta kokonaan ohi, mutta tänä vuonna edes minä en ole voinut välttyä huomaamasta sitä - se on rantautunut Suomeen taas entistä isompana. Länsimaalainen kulutuskulttuuri (johon syyllistyn tietysti itsekin) on ahdistanut minua jo kauan, joten siksi luonnollisesti suosin Älä osta mitään (ainakaan turhaa)-päivää. Haluan olla kuluttajana entistä tiedostavampi.
Luin talouselämän sivuilta, että suomalaiset käyttävät arviolta yli 200 miljoonaa euroa Black Fridayn aikana verkkokauppoihin. Yli 200 miljoonaa, käsittämätöntä! Voin lyödä vaikka vetoa, että monetkaan niistä ostoksista ei ole oikeasti niitä tarkkaan harkittuja ja välttämättömiä. Eikä se ole kyllä mikään ihmekään, sillä mainonta on niin psykologista. Harkintakykyä koetellaan, kun tarjoukset kestävät vain hetken tai tuotetta on rajoitettu määrä. Mainonnalla luodaan tarpeita, jotka vain kyseinen tuote pystyy poistamaan, ja trendit, joiden mukaan valtavirta menee, vaihtuvat salamannopeasti. Joka puolella on huipputarjouksia, eikä ihmekään, että tulee ajatelleeksi että nyt on pakko ostaa se ja se tuote, ettei menetä "ainutkertaista" mahdollisuutta. Itsekin meinasin sortua siihen, kun näin hyvän ripsivärin hintaan 4,90 - hetken harkittuani tajusinkin, että a) ostin juuri kesällä ripsarin, mitä on runsaasti vielä jäljellä, b) en edes käytä ripsiväriä melkein koskaan ja c) kyseinen ripsiväri ei ollut myöskään eettisyydeltään arvojeni mukainen. 
Sinänsä mustassa perjantaissa on myös omat puolensakin - vähävaraisemmat voivat ostaa jotakin välttämätöntä paljon halvemmalla. Itse esimerkiksi kiertelin kauppoja talvitakkia silmällä pitäen, sillä oma toppatakkini on jo 6 vuotta vanha, ja jouduin viime vuoden Levin reissulla laittamaan kaksi takkia päällekkäin. En myöskään väitä, etten olisi ostanut mitään tänään - käytin VR:n alennuksen hyödykseni, kun ostin seuraavat junaliput Poriin - olisin ostanut ne joka tapauksessa, joten huono omatunto ei kolkuta. 
Toivon, että jokainen on pitänyt järjen päässä tänä perjantaina, ja että Älä osta mitään -päivä tavoittaisi yhä enemmän ihmisiä tulevaisuudessa. Kannattaakin seuraavaksi miettiä alennetun tuotteen kohdalla, että maksaisitko siitä myös täyttä hintaa? Jos et, tuskin myöskään tarvit sitä oikeasti. Lopulta myös kaappisi kiittävät sinua, kun jätät turhan ostoksen tekemättä hyvän alennuksen sokaisemana.

Lähetä kommentti