SOCIAL MEDIA

sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Meidän jouluperinteet

silmä2
Kuten varmasti monilla, myös meidän perheellä on omat jouluperinteensä, jotka toistuvat joka vuosi. Meidän jouluaamuihin on kuulunut mummulassa käyminen niin kauan kuin muistan. Pienenä odotin aina "tonttuleivoksia", joita mummu teki joka jouluksi, mutta nyt isompana niitä ei ole näkynyt jouluherkkupöydässä vuosiin, harmi sinänsä. Mummulassa syömme aina riisipuuroa ja jouluherkkuja, ja myös serkku perheineen tulee käymään. Olohuoneessa on myöskin yleensä televisio päällä, joten tulee sivusilmällä seurattua jouluaaton ohjelmia.
Aamun jälkeen menemme aina kotiin valmistelemaan jouluruokaa. Meillä ei varmaan ole ikinä ollut kovin isoa joulupöytää, sillä en ole ainoa nirso perheessämme, eikä äidin lempipaikka ole todellakaan keittiössä, hahhah. Yleensä meillä on ollut jouluisin lihapullia, kinkkua, perunoita, joku mummulasta saatu laatikko, vihanneksia, kumijuustoa, limppua sekä jotakin salaattia. Tänä vuonna meidän joulupöydästä tulee varmaan vielä mielenkiintoisempi, kun olen kasvissyöjä - äiti saa luultavasti jo nyt harmaita hiuksia pelkästä ajatuksesta.
muokkaus33 Illemmalla ruuan jälkeen olemme aina lähteneet käymään hautausmaalla viemässä haudoille kynttilöitä. Jouluinen kynttilämeri on aina niin kaunis näky, että olenkin välillä ottanut kameran mukaan. Hautausmaalta paluun jälkeen meillä on ollut aina perinteenä avata lahjat, ja loppuilta meneekin ihan vain syöden joulusuklaata ja fiilistellen joulua, ehkä katsomalla jotakin elokuvaa.
Meillä on aina vietetty jouluaattoillat rennosti kotona perheen kesken, mutta muina joulupyhinä meillä on tapana nähdä muita sukulaisia ja yleensä myös ollaan saatu kutsu jonnekin joulupöytään syömään. Kuulun muuten ehdottomasti siihen kastiin, joka vetää jouluaattona rennot vaatteet päälle ja villasukat jalkaan - en voisi kuvitellakaan pukeutuvani mekkoon tai meikkaavani, kun vietetään päivää läheisten sukulaisten kanssa.

Lähetä kommentti