SOCIAL MEDIA

tiistai 11. joulukuuta 2018

Mistä säästän ja mihin panostan?

peilikuva
Mun ystävät tietääkin, että olen todella tarkka rahan käyttäjänä, ja joidenkin mielestä joskus jopa liiankin pihi. Rakastan laatia erilaisia budjetteja sekä muutenkin säästää rahaa, sillä se on todella palkitsevaa. Asioiden priorisoiminen onkin säästeliäästi elämiseni salaisuus. Kun tietää, mitkä asiat ovat itselleen tärkeimpiä elämässä ja mitkä taas eivät, säästäväisesti eläminen on huomattavasti helpompaa. Vaikka kieltäydyn usein ulkona syömisestä tai leffaan menemisestä, ei se minua oikeastaan haittaa, sillä tiedän että niille rahoille on muuta omasta mielestäni tärkeämpää käyttöä. Ne ovat pieniä summia, mistä kieltäydyn arjessa, mutta jo kuukaudessakin niistä tulisi huomattava summa rahaa. 
Toisaalta minullakin on muutamia asioita, mihin haluan ehdottomasti rahallisesti panostaa. Teinkin pienen listauksen asioista, mistä minä en suostu säästämään, ja asioista, joissa taas yritän säästää mahdollisimman paljon.
peilikuva2 Näistä säästän:

Herkut ja ruoka
Herkuista ja ruuasta säästän aina niin paljon kuin voin, mutta en kuitenkaan rahan takia syö huonosti tai ole syömättä herkkuja ikinä. Säästäminen näkyy siten, että ostan aina halvinta, oli kyse sitten maitopurkista tai sipsipussista. En ikinä osta valmisruokia, vaan teen itse ruokani. Terveelliset raaka-aineet ovat itseasiassa erittäin halpoja: viikon perunoista, porkkanoista ja punajuurista saa maksaa vain muutaman hassun euron. Toisaalta ostan vastapainoksi usein kallista härkistä, sillä kasvisruokailijana esimerkiksi halvat purkkipavut ja -herneet eivät oikein maistu minulle.

Vaatteet ja meikit
Vaatteita en osta kovinkaan usein, joten jo senkin takia rahaa säästyy siltä saralta. En myöskään ikinä osta merkkivaatteita, sekä ostan myös välillä vaatteita kirpparilta. Olen esimerkiksi löytänyt muutamalla eurolla parit villapaidat ja farkut, jotka ovat viikottaisessa käytössä. Meikkejä en oikeastaan omista yhtään, mutta nekin mitä omistan ovat niitä edullisia vaihtoehtoja, jotka kelpaavat oikein hyvin sellaiselle meikkaajalle kuin minä. 

Vapaa-ajan elektroniikka
Joillekin ihmisille kännykkä on hyvin tärkeä, ja se pitää olla juurikin se ylihinnoiteltu Iphone. Minulle kännykällä ei ole kauheasti väliä: pääasia, että WhatsApp ja Instagram toimii, sekä kamera on kunnollinen. Kaverini usein kyselevätkin koska aion ostaa uuden kännykän, mutta en ajatellut hankkia sellaista pitkään aikaan. Ostin nykyisen luurini parisen vuotta  sitten alle 300 eurolla, ja nykyään se pyörittää vain muutamaa sovellusta (mutta WhatsApp ja Instagram toimii, eli kaikki on tarpeeksi hyvin!). Myös muusta elektroniikasta säästän mahdollisimman paljon, esimerkiksi kuulokkeeni olivat Gigantin halvimmat, enkä ikinä esimerkiksi laittaisi televisioon euroakaan. Nettiyhteyttäkään en ole ostanut kotiini, vaikka se olisi vain 10 euroa kuussa (mutta 120 euroa vuodessa!), sillä miksei kännykästäkin voisi jakaa nettiä tietokoneeseen?

Sisustus
Olen sitä mieltä, että omaa silmää miellyttävä sisustus vaikuttaa todella paljon kotona viihtymiseen ja siihen kannattaa panostaa, mutta sen voi tehdä myös halvalla. Olen saanut paljon kotoa ja mummulta tavaraa, joita he eivät ole tarvinneet, mutta mitkä ovat sopineet omaan kotiini täydellisesti. En myöskään ikinä voisi ostaa kalliita sisustustavaroita kotiini, sillä tarpeeksi kivoja löytyy halvallakin.

Ulkona syöminen ja juominen
Ulkona syömiseen ja juomiseen en halua käyttää paljoa rahaa, sillä se ei ole itselle elämässä niinkään tärkeää, ja se on muutenkin vain hetken ilo. Kahvilassa otan yleensä sen halvimman juoman, ja ravintoloissa käyn syömässä muutaman kerran vuodessa. En myöskään ikinä tilaa noutoruokaa tai ostele baareissa ylihinnoiteltuja juomia (ei sillä, että kävisin edes baareissa hahhah).
peilikuva3 Näihin panostan:

Hiukset
En ole ikinä värjännyt hiuksia kotioloissa, ja vannonkin osaavan parturin nimeen. Olen käynyt jo vuosia tietyllä kampaajalla, ja vaikka nyt kotoa muutettua myös parturikustannukset menevät minun piikkiin, en ajatellut käymästä luottaparturini luona, vaikka se onkin melkein 100 euroa per kerta. Hiukset ovat itselleni tärkeät ja se osa itsestäni, mihin halun panostaa (nämä kuvat antavat kyllä aivan toisenlaisen kuvan, kun latvat hapsottvat ja juurikasvu näkyy liian selvästi, mutta onneksi sain juuri eilen varattua ajan värjäykseen ja leikkaukseen...).

Matkustaminen ja lennot
Jos joku sanoi matka, niin olen mukana, sanoi pankkitili mitä hyvänsä (no okei, ei nyt ehkä ihan aina). Matkustelu on minulle erittäin tärkeää elämässäni, ja se osa, mihin olen valmis laittamaan paljon rahaa. Tällä hetkellä säästänkin sitä varten, että jossain vaiheessa elämää voisin lähteä kuukausiksi reppureissaamaan.  Maailman näkeminen ja kokeminen on se mihin panostan: majoitus ja ruokailu sitten menevätkin sen halvimman kautta - shoppailua en edes ajattele. Olen valmis myös panostamaan lentoihin, ja maksan mielelläni lisähintaa siitä, että lentopelkoisena pääsen Finnairin suoralle lennolle. Suorat lennot ovat myös aina järkevin vaihtoehto.

Omaan alaan liittyvä elektroniikka
Oma opiskeluala tuntuu niin omalta jutulta, että siihen panostaminen on minulle tärkeää. Olenkin tekemässä ensi vuoden puolella muutaman suuremman hankinnan, nimittäin uuden kameran ja kunnon pöytätietokoneen. Läppärilläni (joka oli yllättäen kaupan halvin) ei oikein voi edes työskennellä, kun sen näyttö on niin pieni eikä se pyöritä kunnolla ohjelmia, joita tarvitsen.

Talvivaatteet
Vaikka vaatteisiin en muuten käytä paljoa rahaa, talvivaatteisiin aion tänä vuonna panostaa rahallisesti, jotta hankinnat säilyisivät vuosia. Havahduin viime talvena siihen, että toppatakkini on jo 6 vuotta vanha, ja vasta silloin alkoi tuntua siltä, ettei se lämmitä kunnolla. Täksi talveksi aionkin ostaa uuden laadukkaan talvitakin, jotta se sitten kestäisi seuraavat 6 vuotta. Myös talvikenkien osalta taisin saada opetuksen viime talvena: ostin 15 euron feikki Uggit, ja ei mennyt kuin reilu kuukausi, ja kaksi kiveä lävistivät kenkien pohjan! Lopputalven sukkani olivatkin aina märät, kun vesi tuli kengistä läpi...

Mielestäni on mielenkiintoista, kuinka eri asioihin ihmiset panostavat rahallisesti. Rahan käyttö kertoo ihmisen luonteesta ja arvoista yllättävän paljon. Olisikin mielenkiintoista tietää, että mistä asioista te säästätte ja mistä taas ette suostu tinkimään. 

Lähetä kommentti