SOCIAL MEDIA

sunnuntai 27. tammikuuta 2019

12 hyväksi todettua vinkkiä rahan säästämiseen

raha7
Viime kuussa julkaisemani postaus "Mistä säästän ja mihin panostan" nousi nopeasti yhdeksi blogini luetuimmaksi postaukseksi. Raha-aiheiset postaukset selvästi kiinnostavat lukijoita, joten päätin kirjoittaa lisää aiheesta. Puhun itse melko avoimesti raha-asioista elämässäni, joten tuntuu myös luonnolliselta kirjoitella blogiin aiheesta - en haluaisi, että raha on tabu. Olen myös tarkka rahan käyttäjänä sekä hyvä säästämään, joten päätin koota yhteen tähän postaukseen parhaimmat vinkit, mitkä ovat auttaneet minua rahan säästämisessä. Haluan myös painottaa, että pienituloisenakin voi onnistua säästämään, sillä kaiken a ja o on pienet menot, ei suuret tulot. Toivottavasti näistä on apua!

1. Priorisoiminen
Tämä on mielestäni tärkein kohta, ja salaisuus myös siihen, miten pystyn elämään niin säästeliäästi. Koska kaikkeen ei riitä rahat, sinun täytyy mielessäni priorisoida asiat: mitä haluat elämässäsi kaikkein eniten? Mikä on sinulle tärkeää? Haluatko laittaa rahasi ensisijaisesti rakastamaasi harrastukseen, maailman ympäri matkustamiseen tai vaikkapa omaan kotiin? Kun olet laittanut asiat mielessäsi tärkeysjärjestykseen, on helpompi alkaa karsimaan vähemmän tärkeistä menoista. Enää ei välttämättä harmitakaan, että rajaat ulkona syömisen ja juomisen kerran kuukauteen, kun tiedät, että säästämäsi rahat vievät sinua lähemmäs tärkeintä tavoitettasi. On helpompi luopua vaatteiden shoppailusta tai jatkuvasta herkkujen ostelemisesta, kun tietää, että niille rahoille on tärkeämpi käyttötarkoitus. Priorisointi auttaa sinua karsimaan omasta mielestäsi turhista menoista ja muistuttaa siitä, mikä sinulle on tärkeintä elämässä.

2. Suunnitelman tekeminen
Konkreettinen säästösuunnitelma tai -tavoite auttaa sinua pysymään kiinni säästämisessä pidempään. Kannattaa tehdä suunnitelmasta kirjallinen, sillä silloin se tuntuu enemmän konkreettisemmalta. Suunnitelma myös motivoi sinua onnistumaan, jos esimerkiksi lasket tarkkaan, kuinka paljon onnistuisit säästämään kuukaudessa turhia menoja karsimalla. 

3. Halpa vuokra
Vuokran maksaminen on aina yksi kuukauden suurimmista menoista, joten jos on mahdollista, kannattaa siitä myös karsia niin paljon kuin voi, ellei se sitten ole itselle se prioriteetti numero ykkönen. Tiedän, että pääkaupunkiseudulla se voi olla vaikeaa, mutta ainakin muualla päin Suomea se on helpompaa. Esimerkiksi minä mietin tarkkaan, mikä on suurin summa, mitä olen valmis maksamaan kuukaudessa (= 400€), ja etsin asuntoa sen mukaan. 
raha2
4. Minimalistinen elämäntyyli
Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon rahaa sinulla kuluu pelkästään käyttötavaroihin, vaatteisiin, sisustamiseen, kosmetiikkaan...? Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle länsimaalaisessa kulutuskulttuurissa. Oikeasti ihminen pärjäisi paljon vähemmälläkin tavaralla. Kannattaa miettiä: tarvitsetko sinäkään todella puoliakaan tavaroista, mitä omistat? Mitä jos ensi kerralla jättäisit kauppaan sen hienon paidan tai viidennen Marimekon kahvikupin? Uskon, että minimalistinen elämäntyyli oikeastaan antaa enemmän kuin ottaa. Erilaiset tavarat eivät voi tuoda aitoa onnea, ja säästät paljon energiaa (ja lopulta myös rahaa), kun kotisi ei pursu turhista esineistä ja vaatteista. 

5. Sähkö/vesi/internet/vakuutus asiat kuntoon
Jos saman saa jostakin halvemmalla, niin vaihda siihen. Kannattaa nähdä hieman vaivaa ja selvitellä eri vaihtoehtoja pakollisista sopimuksista, sekä myös katsoa, ettei vain vahingossakaan tule ottaneeksi päällekkäisiä vakuutuksia.

6. Autoilun vähentäminen
Lyhyet välimatkat kannattaa taittaa kävellen, pyöräillen tai miksei vaikka hiihtäenkin, jottei bensaa kuluisi turhaan. Autottomuuskin on hyvä keino säästää, jos se vain on mahdollista. Esimerkiksi minä säästän pitkän pennin vain sen takia, että käytän julkistaliikennettä - kuukaudessa maksettavaa kertyy vain bussikortin verran, eli 38 euroa. Mikäli auto on omassa elämässä pakollinen, kannattaa myös miettiä tarkkaan, millaisella autolla ajaa. Esimerkiksi politiikkaradio nimisessä podcastissa sanottiin, että jo vuonna 2021 olisi halvempaa ajaa pientä sähköautoa kuin polttomoottoriajoneuvoa.
raha3 7. Kotiruuan syöminen
Karsi ulkona syömisestä, sillä se todella kallista. Kotiruuan annoshinnaksi jää yleensä vain muutama euro, joten sitä syömällä säästää rahaa. Kannattaa myös miettiä tarkkaan, mitä raaka-aineita käyttää - esimerkiksi kotimaiset perunat ja porkkanat ovat halpoja vaihtoehtoja.

8. Kerran viikossa ruokakauppaan
Näin vältyt hetken mielijohteilta, ja säästät kaiken lisäksi myös aikaa. Kun viikon ruuat ovat valmiiksi suunniteltu ja ainekset löytyvät kädenulottuvilta, todennäköisyys noutoruuasta tai ulos syömään lähtemisestä myös pienenee.

9. Älä kiertele kauppoja huvinvuoksi
Päämäärätöntä kauppojen kiertelyä kannattaa välttää, sillä helposti matkalta mukaan tarttuu heräteostoksia, tai ainakin kummittelemaan jääneitä ajatuksia jostakin tuotteesta. Helpointa on siis vain jättää ne kaupat rauhaan, jos ei oikeasti tarvitse mitään.
raha4
10. Hetken ilo keventää vain kukkaroa
Mieti tarkkaan, annatko mieliteoillesi valtaa - hetken ilo ei vie säästöprojektissa pidemmälle. Tämä voi kuulostaa jopa karulta, mutta jos haluat oikeasti säätää rahaa, et voi rampata kahviloissa syömässä kalliita kakkupaloja tai ostaa limsapulloja aina silloin kuin mieli tekee. Mieti tarkkaan, onko juuri se kyseinen asia sen pienen hetken arvoinen, vai voisitko olla sitä ilman. Ehkä jo puolen tunnin päästä olisit jo unohtanut koko asian?

11. Ei päihteille
Kannattaa tarkastella omaa päihteiden käyttöä, sillä siihen menee helposti todella paljon rahaa. En tarkoita, että loppuelämän ajan pitäisi olla absolutisti säästääkseen rahaa, mutta asian kanssa kannattaa olla harkitseva ja tarkka.

12. Pidä kirjaa kaikesta, mihin käytät rahaa
Näin saat helposti selville, mihin kaikkeen sinulla menee rahaa kuukaudessa, ja mitä kaikkea ei niin järkevää tuli ostettua. Tätä kohtaa suosittelen kaikkien edes kokeilemaan kuukauden ajan, sillä lista voi yllättää toden teolla. Kuukausi on pitkä aika, ja hetken mielijohteessa tehdyistä pienistä ostoksista voi kertyä lopulta aikamoinen summa. Listasta pystyy myös tarkastelemaan hyvin omaa rahankäyttöään, ja sen pohjalta voi tehdä seuraavalle kuukaudelle helposti säästösuunnitelman.

Lähetä kommentti