SOCIAL MEDIA

lauantai 19. tammikuuta 2019

Tärkeitä elämäntapamuutoksia

talvi4
Tuntuu, että ilmastoasiat ovat koko ajan vain enemmän ja enemmän esillä, ja niihin pitäisi mielestäni kaikkien suhtautua vakavasti. On ollut ilo huomata, kuinka jotkut seuraamistani somevaikuttajista ovat ottaneet aiheen puheeksi ja jakaneet esimerkiksi vinkkejä ekologisempaan elämäntyyliin. Toisaalta löytyy myös niitä, jotka kohauttavat olkapäitään asialle tai sanovat ettei "yksittäisen ihmisen teot vaikuta mitään". No, kyllähän se on totta, ettei yhden ihmisen teot kauheasti paina tässä maailmassa, mutta mielestäni asennetta asiaan tulisi muuttaa. Ilmastonmuutos ja sen seuraukset koskettavat meitä kaikkia, joten meidän tulisi jokaisen myös toimia sen mukaan (helpommin sanottu kuin tehty...). En silti osaa itsekään sanoa, että onko tässä enää mitään tehtävissä - emmehän me "tavalliset" ihmiset voi päättää maailman asioista. Jokainen voi onneksi tehdä omassa elämässään tärkeitä, ekologisia valintoja. Itse ainakin haluan yksilönä kantaa vastuun tästä maailmasta ja tehdä sen mitä voin tehdä. En väitä että elämäntyylini olisi täydellisen ympäristöystävällinen, ei lähellekään, mutta kehityn jatkuvasti lisää tällä elämänsaralla. Listasinkin tähän postaukseen muutoksia, mitä minä olen itse tehnyt ja missä asioissa minulla taas olisi vielä parannettavaa.
talvi6

Näitä asioita olen muuttanut elämässäni:

Ruokailutottumukset
Viime elokuussa päätin jättää punaisen lihan lopullisesti pois lautaseltani, ja siinä samalla kanan kulutukseni tippui myös radikaalisti (nykyään tulee syötyä siipikarjaa kerran kuukaudessa, jos sitäkään). Tällä hetkellä olen myös kiinnostunut vegaanisesta ruokavaliosta, ja yritänkin nyt koko ajan suosia enemmän ja enemmän täysin vegaanisia vaihtoehtoja.

Kierrätys
Kyllä, hävettää myöntää, että aloitin kierrättämisen vasta viime elokuussa omilleen muuton jälkeen! Kotikotonani kaikki roskat kartonkeja lukuun ottamatta heitettiin aina samaan roskapussiin, ja minkäkin tein samaa kyseenalaistamatta asiaa. Onneksi heti muutettuani sain taloyhtiöltä kierrätysoppaan, ja aloitin sen avulla kierrättämisen. Tällä hetkellä siitä on koitunut ainoastaan se ongelma, että jotkut tavarat, joille en tiedä oikeaa kierrätystapaa, ovat jääneet asuntoni nurkkiin pyörimään...

Ekologisempien käyttöesineiden suosiminen
Pikku hiljaa olen alkanut suosimaan ympäristöystävällisempiä tavaroita arjessani. Vessasta löytyy nykyään palasaippua ja keittiöstä puinen tiskiharja, mistä tarvitsee ainoastaan vaihtaa harjapää. Huulirasvani, vartalosaippuani sekä käsirasvani ovat apteekista ostettua luonnonkosmetiikkaa. Olen myös päättänyt, että kun muovipulloissa olevat shampoo ja hoitoaineeni loppuvat, ostan tilalle pakkauksettomat hiuksille tarkoitetut palasaippuat. En ikinä myöskään osta kaupassa muovipusseja tai saatikka käy hakemassa mukaan kaakaota pahvimukissa (ei sillä, että tällainen pihi tekisi sitä muutenkaan, vaikka se olisi ympäristöystävällistä). Vielä on kuitenkin paljon tehtävää tälläkin saralla.

Autottomuus
En omista autoa, enkä tiedä omistanko sellaista koskaan, sillä haaveenani olisi muuttaa Helsinkiin. Tosin tässäkin minulla kyllä olisi parannettavaa, sillä lainaan vanhempieni autoa turhankin usein Pori viikonloppuina. Pitäisi myös muistaa sen pyörän olemassaolo (ja varsinkin näin talvella se "unohtuu" aika helposti).

Shoppailun ja nettikaupoista tilaamisen vähentäminen
Näin pihinä ihmisenä olen pitkään ollut tarkka ostamistani vaatteista, ja olen aina myös viihtynyt kivijalkakaupoissa paremmin kuin nettikaupoissa. Nyt kuitenkin pakko sanoa, että olen ostanut 5 kuukauden aikana vain yhden vaatteen, ja sekin paksu villapaita on ollut viikoittaisessa käytössä ja uskon sen kestävän vielä vuosia. En ole myöskään tilannut mitään nettikaupoista - olin juuri muutama päivä sitten tekemässä tilausta valokuvista, kunnes tajusin että senkin voisin hoitaa kivijalkakaupassa. Tällä hetkellä haluan minimoida vaateostokseni ja muutenkin välttää niin sanottua pikamuotia. Pyrin nykyään kiinnittämään vaateostoksissani huomion siihen, että kyseinen vaate on oikeasti tarpeellinen ja tulee kestämään vuosia käytössä - tästä kiittää luonnon lisäksi myös vaatekaappi!

talvi5

Näissä minulla olisi varaa parantamaa:

Matkustaminen
Koska ketään ei ole täydellinen, niin tässä tuleekin sitten minun pahin paheeni, nimittäin matkustaminen. Rakastan matkustelua, ja voin valehtelematta sanoa, että elämäni tuntuisi kamalalta, jos en voisi tehdä sitä. Olen kai itsekäs, kun en halua luopua matkustamisesta kokonaan. Yritän kuitenkin löytää parempia tapoja matkustaa, kuin lentäen - onhan se kai jotakin? Kesällä teen reissun Euroopassa junilla kulkien. Tulevaisuudessa haluaisin tehdä jopa kuukausien matkoja, jolloin ei tarvitsisi lentää, vaan kohteisiin voisin mennä laivalla ja junilla. Olen myös päättänyt, että lentäessä menen aina suoralla lennolla vaikka se olisikin kalliimpaa sekä en lennä mihinkään vain muutaman päivän tähden.

Aika suihkussa
Tässä on kohta, missä on tultu takapakkia ja paljon.  Ennen en pitänyt suihkussa käymisestä ja hoidin sen niin ripeästi kuin pystyin, eli viidessä minuutissa. Nyt kuitenkin omaan kämppään muuttaessa olen tajunnut miksi toiset viihtyvät suihkussa niin kauan, nimittäin suihkustani tulee super kuumaa vettä, ja olen itsekin alkanut viihtymään sen alla jopa puoli tuntia... 

Ekologisempien materiaalien käyttö

Tämä kohta tuntuu itselleni erityisen haastavalta, sillä tuntuu, että ruokakaupassakin liian monet asiat ovat pakattuina muoviin, eikä siltä voi mitenkään välttyä. Tai voihan siltä, jos treenaisi tahdonvoimaansa ja jättäisi ne muovipakatut tuotteet suosiolla kauppaan - tähän kohtaan lupaan kiinnittää jatkossa enemmän huomiota. Myös tekstiileissä minun pitäisi ottaa materiaalit huomioon, mutta tässä kohtaa voin tunnustaa, etten tiedä niistä oikeastaan mitään - asiaa pitää vielä selvitellä.

Tietojen karttaminen
Haluan ehdottomasti oppia tästä aiheesta lisää, sillä tuntuu, etten tiedä läheskään niin paljoa kuin pitäisi. Ilmastonmuutos on kyllä tapetilla, mutta tuntuu, että ohjeet elämäntavan muuttamiseen ovat kiven alla. Olen yrittänyt googlailla aiheesta kirjoja, joita tällaisen maallikonkin olisi helppo ymmärtää, mutta en ole löytänyt vielä mitään opusta, minkä olisin mennyt lainaamaan. Eikö ketään ole kirjoittanut kirjaa siitä, mitkä kaikki asiat pitäisi ottaa huomioon ympäristöystävällisessä elämäntyylissä? Tietääkö joku?

Toivottavasti tämä postaus inspiroi sinuakin tarkastelemaan omia valintojasi ja pohtimaan aihetta - mitä Sinä voisit vielä tehdä ilmaston hyväksi? Toivon myös, että onnistun itsekin vielä kehittämään omaa toimintaani, ja kun myöhemmin palaan lukemaan tätä postausta, niin näkisin muutoksen useammassa kohdassa.

Ps. eikö Kuopion talvi olekin kaunis? Olen aivan ihastunut 😍 

2 kommenttia :

  1. Kyllä!! Mikä Myers Briggs persoonallisuustyyppi sä oot? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein testin about puoltoista vuotta sitten, ja olin sen mukaan aktivisti. "Innostuneet, luovat ja sosiaaliset vapaat sielut, jotka löytävät aina syyn hymyillä", lukee kuvailussa. Innostuin äsken tekemään testin uusiksi, ja tällä kertaa sain sitten tulokseksi "protagonist", missä oli yhden kirjaimen ero aktivistiin :D Itse kyllä kuvausten lukemisen jälkeen tunnen olevani enemmän aktivisiti kuin protagonist, pakko sanoa :)

      Poista