SOCIAL MEDIA

maanantai 18. helmikuuta 2019

25 super helppoa tekoa ympäristön hyväksi

minäjapuut
Halusin koota postauksen helpoista matalankynnyksen ympäristöteoista, joita ihan jokainen pystyy toteuttamaan arjessaan. Vaikka ilmastoasiat ovatkin nyt tapetilla, konkreettisia ja yksinkertaisia neuvoja tuntuu välillä vaikealta löytää. Tässä on siis lista 25 super helposta teosta ympäristön hyväksi - näistä on helppo aloittaa ekologisempi elämä, jos et ole vielä aloittanut. Selitykset voi heittää nyt roskakoriin, nämä meinaan onnistuvat kyllä kaikilta, sillä ovat sen verran helppoja!

1. Kierrätä - ruuan tähteet biojätteeseen, pahvit pahvikeräykseen, muovi omaansa ja niin edes päin, ei maksa paljoa vaivaa. Hankalimmissa tapauksissa googlettamalla löytyy helposti ohjeita kierrätykseen. Jos muuten taloyhtiöllänne ei ole kierrätysmahdollisuutta, kannattaa rohkeasti toivoa sitä - olen kuullut sen tuottavan tulosta.

2. Vaihda palasaippuaan - niin kädet kuin hiuksetkin voi pestä palasaippualla. Palasaippuat ovat siitä hyviä vaihtoehtoja, ettei niitä ole pakattu muoviin ja ne myös kestävät kauemmin markkettipulloihin verrattuna. Esimerkiksi Lush-merkki myy erilaisia palasaippuoita.

3. Käytä kangaskassia kaupassa - näin säästät muovin lisäksi myös rahaa jokakertaiselta muovipussin ostamiselta.

4. Älä osta muoviin pakattuja vihanneksia/hedelmiä - hevi osastolta löytyy samoja hedelmiä ja vihanneksia muoviin pakattuina sekä irtonaisina, joten valitse ihmeessä muovittomat tuotteet.

5. Pakkaa hedelmät, vihannekset ja muut irtotuotteet kestopussiin - näin ei myöskään irtonaisille heviosaston ostoksille tarvitse ottaa sitä muovipussia. Jos kestopussi unohtuu kotiin, niin kassalle voi viedä hedelmät ihan yksitellen ja laittaa yhteen niistä hintalappu.

6. Vaihda lentokone junaan - varsinkin kotimaan sisäisille lentojen tilalle saa helposti junaliput. Kannattaa myös katsastaa maatapitkin.net sivusto, jossa voi suunnitella matkan pidemmällekin ilman lentokonetta.

7. Pyöräile ja kävele useammin - helposti tulee lähdettyä autolla muutaman kilometrin pituisille matkoille, vaikka ne voisi tehdä ihan hyvin kävellen tai pyörällä. Mielikin virkistyy siinä samalla.

8. Älä roskaa - roskat aina roskiin, voisiko helpompaa olla?
puut1 9. Vaihda muoviset kertakäyttöesineet puisiin/metallisiin - esimerkiksi hammas- ja tiskiharjan voi korvata puisilla versioilla (muista kuitenkin lopulta myös kierrättää ne). Myös kertakäyttöisistä sheivereistä kannattaa luopua, ja ostaa tilalle esimerkiksi metallinen.

10. Lainaa kirjastosta - kirjojen lisäksi kirjastoista löytyy niin lautapelejä, elokuvia, lehtiä, musiikkia ja jopa urheiluvälineitä. Kaikkea ei siis todellakaan tarvitse ostaa!

11. Hyödynnä kirpputoreja - käy ensin tsekkaamassa kirpputoreilta, löytyykö tarvitsemaasi sieltä käytettynä.

12 .Valitse hissin sijasta portaat - energiaa säästyy siinäkin edes hieman, ja mikä parasta, saat hyötyliikuntaa.

13. Pidä kasvisruokapäiviä - vaikka et haluaisikaan suin päin heittäytyä vegaaniksi, niin kannattaa välillä kokata kasvisruokaa. Esimerkiksi härkis, nyhtökaura tai soijarouhe toimivat hyvin jauhelihankorvikkeena ja sisältävät paljon proteiinia.

14. Osta maitopurkin sijasta kauramaitoa - tai jotakin muuta kasvimaitoa, mutta jos halvimmalla haluat päästä, suosittelen kauramaitoa. Itse käytän nykyään aina kauramaitoa ruuanlaitossa, enkä ole huomannut mitään eroa.

15. Suosi luomua - se on aina parempi valinta ympäristölle verrattuna muihin tuotteisiin.

16. Sammuta valot aina kun et niitä tarvitse - erittäin helppoa ja yksinkertaista.

17. Vaihda ekosähköön - tämä kohta vaatii kyllä hieman vaivautumista, mutta kun se on kerran tehty, ei sitä tarvitse tehdä uudelleen.

18. Älä pidä televisiota tai tietokonetta auki, jos et tarvitse niitä
- televisio tai tietokone on helppo jättää auki, mutta opettele sulkemaan ne jos et tarvitse niitä, sillä eihän siinä menetä mitään.
puut2 19. Valitse karkkipussin sijasta irtomakeisia - irtokarkit voi myös laittaa kestopussiin, jos haluaa. Paperipussiin laittaessa muista myös kierrättää pussi tai säästä se ja ota mukaan seuraaville karkkiostoksille.

20. Älä osta vaatteita, jotka ovat vain hetken muodissa - pyri ostamaan laadukkaita vaatteita, joita tiedät haluavasi käyttää vielä kahden vuodenkin kulutta. Näin myös vaatekriiseiltä välttyy helpommin, kun kaappi ei ole täynnä hetken trendituotteita.

21. Suosi kierrätysmateriaaleista tehtyjä tuotteita - ympäristöjalanjälki on niissä pienempi.

22. Pidä kännykän laturia pistorasiassa vain silloin, kun lataat kännykkääsi -
laturi roikkuu aivan turhaan pistorasiassa, kun se ei ole käytössä.

23. Osta luonnonkosmetiikkaa - tuotteen sertifikaatista pystyt varmistamaan, että tuote on valmistettu ympäristöystävällisemmin kuin "normaali" kosmetiikka.

24. Ota sähköinen kauppakuitti käyttöön - roskapuhetta -instagramtililtä sain selville, että S-ketjuilla on mahdollista saada kuitti kännykkään, jos maksaa S-Etukortti visalla. Toinen vaihtoehto kuiteille on ottaa ne talteen ja vipata lähimpään paperinkeräykseen tai käyttää vaikka muistilappuina.

25. Pyri tekemään ympäristöajattelustasi rutiinia - kun tottuu tekemään ekovalintoja, tulee siitä elämäntapa eikä se tunnu mitenkään uhraukselta. Päinvastoin: tuntuu, että se antaa enemmän kuin ottaa! Kokeilkaa rohkeasti ❤

Lähetä kommentti