SOCIAL MEDIA

maanantai 1. huhtikuuta 2019

5 x kirjavinkkiä

kirjaruutu1 1. Zero Waste - jäähyväiset jätteille - Otso Sillanaukee
Tämä kirja laittaa sinut ajattelemaan uudelleen tuottamiesi jätteiden määrää. Otso Sillanaukee elää niin kutsutta zero waste (suomennettuna nollahukka) elämää, ja jakaa kirjassaan vinkkinsä roskan vähentämiseen. Tiesitkö, että keskivertosuomalainen tuottaa 500 kg kaatopaikkajätettä vuodessa? Oletko koskaan ajatellut kuinka paljon turhaa aikaa menee roskien lajitteluun ja siivoamiseen? Otso Sillanaukee ei kuulemma edes omista roskista kotonaan, ja hänen helpoilla vinkeillä onnistuu säästämään myös rahaa maapallon lisäksi. 

2. Idiootit ympärilläni - Thomas Erikson
Tämä kirja kannattaa lukea, jos on kiinnostunut erilaisista ihmisistä ja heidän toimintamalleistaan. Erikson on tutkinut parinkymmenen vuoden ajan ihmisen käyttäytymistä, ja hänen kirjassaan esitellää malli erilaisten ihmisten persoonallisuuksista. Persoonallisuustyypit muistavat helposti, sillä ne ovat jaettu neljään eri väriin: punaiseen, keltaiseen, vihreään sekä siniseen. Kirjassa kerrotaan hyviä käytännön vinkkejä esimerkiksi työelämässä toimimiseen erityyppisten ihmisten kanssa. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei tuo värijako ole mikään koko totuus ihmisestä, mutta ne voivat olla suuntaa antavia. Itse ainakin tunnistin kirjan sivuilta itseni ja läheiseni.

3. Vieras - Stephenie Meyer
Kirjailista monelle varmasti tulee mieleen Twiligt-sarja, mutta Meyer on kirjoittanut myös muutakin. Vieras on hänen aikuisille suunnattu 700-sivuinen romaani, jonka olen itseasiassa lukenut kahdesti. Tarina sijoittuu maailmaan, jossa maapallon on vallannut vieras laji, jotka ottavat ihmisten kehon hallintaansa ja tappavat heidän sielunsa. Kirjan päähenkilö, nuori nainen Melanie, on yksi harvoista jäljelle jääneistä ihmisistä, kun hänetkin saadaan kiinni. Melanie ei kuitenkaan suostu haihtumaan pois, vaan hänestä ja hänen sisälleen tunkeutuneesta Vaeltajasta tulee lopulta tahtomatta liittolaiset, kun he rakastuvat samaan mieheen. Vaikka Meyer on rakentanut tarinalleen scifi-tyyppisen maailman, kirja kuitenkin kertoo ihmissuhteista ja rakkaudesta. Siksi ehkä pidänkin kirjasta niin paljon, sillä maailmanloppu taistelujen sijasta se on kaunis kertomus ihmisyydestä.

kirjaruutu2

4. Norma - Sofi Oksanen
Tämä vähemmän tunnettu Oksasen kirja on mielestäni hänen toisteksi paras teos (bonusvinkki: jos et ole lukenut Puhdistusta, tee se, aivan mahtava kirja), ja se poikkeaa myös täysin kirjailijan tunnetuimmista Viron historiaan perustuvista kirjoista. Normassa on jopa rikosromaanille tyypillisiä piirteitä sekä myös epärealistisia elementtejä, jotka tekevät kirjasta todella mielenkiintoisen. Teos kertoo nuoresta naisesta, Normasta, jonka hiukset kasvavat ennätysvauhtia. Tarina saa alkunsa siitä, kun Norman äiti kuolee epäilyttävissä olosuhteissa, eikä Norma tiedä mitä on tapahtunut, vaikka tapahtumat näyttävät ihmeen kaupalla liittyvän häneen. Kantavana teemana kirjassa on epäinhimillinen bisnesmaailma.

5. Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu - Sisko Savonlahti
Tämä teoksen parissa naurut ovat taattu, vaikka kirja käsitteleekin eroa. Tarina kertoo kolmekymppisestä naisesta, joka elää kaupunkilaiselämää Helsingissä, ja joka on tullut poikaystävänsä jättämäksi. Rahat ovat lopussa, toimittajan töitä ei ole tarpeeksi ja lähinnä ainoa kiinnostava asia on sipsien syöminen sekä entisen poikaystävän ajatteleminen. Savonlahti kirjoittaa humoristisella otteella nykyajan ilmiöistä, mutta samalla kirja onnistuu olemaan myös melankolinen. Tätä suosittelen varsinkin silloin, jos etsii jotakin kevyttä luettavaa.

Lähetä kommentti