SOCIAL MEDIA

perjantai 5. huhtikuuta 2019

Helsinkiin opiskelemaan

minäruutuOlin vuosia aivan hukassa sen asian kanssa, että mihin korkeakouluun hakisin. Olen aina tiennyt, että haluan jatkaa lukion jälkeen korkeakouluun, mutta ainoat koulut, jotka oikeasti kiinnostivat, tuntuivat olevan saavuttamattomissa minulta. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että tiedän 100 prosentin varmuudella, minne haluan tähdätä. Ne unelmat, joita en edes uskaltanut tunnustaa ääneen, ja joita hahmottelin jo varovaisesti 15-vuotiaana, ovat nyt aivan selkeinä mielessäni. Ne ovat unelmia, mutta ne ovat muuttuneet myös tavoitteiksi.

Lukion viimeisenä vuonna arvoin kolmen eri medianomi-koulutuksen välillä: valokuvauksen, journalismin ja elokuva- ja tv-alan. Valinta tuntui niin ylitsepääsemättömän vaikealta, mutta onneksi päätin lykätä päätöstä ja lähteä opiskelemaan ammattikouluun valokuvaajaksi. Olin aivan oikeassa siinä, että kun pääsen opiskelemaan media-alan perusteita, ajatukseni voisivat kirkastua.

Nyt minulla on vihdoin jokin suunta: haen keväällä 2020 valmistumiseni jälkeen Helsingin Haaga-Heliaan journalismikoulutukseen. Olen tutkinut jopa koulutuksen kaikki pakolliset ja valinnaiset kurssit, ja voin sanoa, että se tuntuu ainoalta oikealta paikalta minulle. Haluan ehdottomasti olla valokuvaaja, mutta haluan tehdä myös paljon muutakin media-alaan liittyvää. Journalismikoulutuksessa yhdistyy sopivasti kaikki mielenkiinnonkohteeni: kirjoittaminen, valokuvaus, yhteiskunta, videokuvaus, vuorovaikutus ihmisten kanssa sekä luovatyöskentely. Kursseja oli vaikka minkälaisia: luova kirjoittaminen, haastattelutekniikat, esiintyminen, lehden taitto, radio- ja tv-työskentely... Tuntuu, että haluaisin osallistua jokaikiselle kurssille!
minäruutu2
Tuntuu hauskalta, että aion oikeasti toteuttaa lapsuuden haaveeni - unelma-ammattini oli lapsena vuosia kirjailija ja vähän myöhemmin toimittaja. Kirjoittaminen on ollut elämässäni vahvasti läsnä jo ennen kuin opin edes itse kirjoittamaan, sillä pyysin aina äitiäni tekstittämään piirtämäni tarinat (ja siltikin mokaan vielä yhdyssanojen kanssa, mikä alkaa olla jo melko koomista 😅). Tuntuu, että olen kasvanut kirjoittajaksi, ja se on yksi asia, mitä haluan tehdä aina. Nyt varsinkin tämän nykyisen blogini luotua olen tajunnut, että haluan oikeasti työn, jossa saan kirjoittaa.

Mutta miksi sitten olen päättänyt juuri hakea Helsinkiin? Turussakin olisi sama journalismikoulutus, mutta olen päättänyt raapustaa 2020 kevään yhteishakulomakkeeseen vain Haaga-Helian. Ajattelen, että on pienempi paha viettää yksi tai kaksi välivuotta, kuin päästä heti opiskelemaan kaupunkiin, jossa ei halua asua neljää vuotta. Välivuosi ei tunnu pahalta vaihtoehdolta minulle, sillä voin aivan hyvin keskittyä valokuvaushommiin, matkustella ja ehkä jopa perustaa oman toiminimen, mistä olen haaveillut pitkään. Minulla on vahva halu rakentaa oma elämäni pääkaupunkiseudulle, sillä se paikka tarjoaa eniten mahdollisuuksia Suomessa, ainakin omalla alallani. Vaikken pääsisi heti ensiyrityksellä kouluun sisään, suunnitelen muuttoa pääkaupunkiseudulle töiden perässä.
minäruutu3
Nyt tuntuu, että yksi taakka on pudonnut harteiltani. Lukioaikoina olin niin ahdistunut siitä, mitä teen koulun loputtua, samalla kun niin monella muulla oli selvät yliopistosuunnitelmat. Ajattelin, että minunkin pitäisi tehdä jotakin "järkevää", ja harkitsin meneväni lukemaan yliopistoon psykologiaa, vaikka olin pienestä tytöstä asti haaveillut aivan muista asioista. Onneksi kuuntelin omia unelmiani, uskalsin hahmotella niitä paperille ja lopulta myös sanoa ne ääneen. Jos siellä ruudun takana on joku toinen, ketä on myös yhtä ahdistunut tulevaisuudestaan kuin minä joskus olin, suosittelen kokeilemaan seuraavaa: kirjoita paperille kaikki se, mitä sinä todella haluaisit tehdä elämässäsi, jos voisit tehdä mitä vain. Kirjoita kaikki ajatukset ilman mitään suodattimia, vaikka ne tuntuisivatkin kuinka mahdottomilta tai noloilta. Kun unelmat kirjoittaa paperille, ne muuttuvat heti paljon konkreettisemmiksi tavoitteiksi. Seuraavaksi voitkin tehdä toimintasuunnitelman, miten onnistuisit saavuttamaan paperille kirjoittamasi asiat. Itse ainakin pelkään enemmän yrittämättä jättämistä, kuin epäonnistumista. 💛

1 kommentti :

  1. Hei Jenni!
    Media-ala on kyllä minunkin mielestäni erittäin kiinnostava ala. On hienoa, että pääsee tekemään monipuolisesti erilaisia asioita, niin varmastikaan ei tule tylsiä työpäiviä ainakaan kovin usein. Valmistuessa on sitten mahdollisuus ja osaamista tehdä mitä vaan esiintymisestä videokuvaamiseen ja kirjoittamiseen, mikä sen parempaa!

    VastaaPoista