SOCIAL MEDIA

perjantai 31. toukokuuta 2019

Valokuvauksen opiskelu ammattikoulussa

viinilasi1 Nyt kun ensimmäinen vuosi valokuvaajan opintoja on takana, ajattelin tulla kirjoittamaan hieman enemmän opinnoista sekä jakamaan muutaman kuvankin, jotka olen ottanut koulun aikana.
Tutkinnon nimi, jota suoritan, on kuvallisen ilmaisun toteuttaja. Valokuvaaja nimikkeellä tutkintoa ei siis ole, mikä on aika hämäävää. Se on kuitenkin ihan perusteltua, sillä kuvallisen ilmaisun osaamisalalle kuuluu valokuvauksen lisäksi graafinen linja sekä ihan perinteinen kuvataide. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana tutkintoon hakiessa, mitä linjoja koululla on tarjolla - kun itse hain keväällä 2018, vain kahdessa koulussa oli tarjolla nimenomaan valokuvauksen erikoistumislinja.
Ensimmäinen puoli vuotta meillä oli koulussa pakollisia opintoja, joiden jälkeen vasta valittiin erikoistumislinjat. Opiskeltiin siis vähän kaikkea ja aivan perusteista lähtien: valokuvausta, videokuvausta ja editointia, taitto-ohjelman käyttöä, taidehistoriaa ja ihan sitä perinteistä kuvataidetta. Vaikka vihasinkin niitä kuviksen tunteja (😂), mielestäni oli hyvä, että käytiin aluksi media-alan yleisiä opintoja. Itse en ollut ikinä kuullutkaan mistään InDesign -ohjelmasta, mistä innostuin ihan super paljon. Valitsinkin sitten yhden graafisen suunnittelun kurssin ensi vuodelle, sillä linjojen välillä hyppiminen on mahdollista, toki osaamispisteiden mukaisesti (ne eivät saa ylittää 180 pisteen rajaa).
ruutuTammikuussa meillä alkoi lopulta valokuvauksen erikoistumisopinnot, ja aloitettiin heti studiotyöskentely ihan alkeista. Minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta studiosta, joten valopäät, triggerit, softboxit, valotusmittarit ja ihan kaikki oli aivan uutta. Välillä meni hermotkin, kun esimerkiksi keikkasetin kokoaminen ei millään meinannut mennä muistiini. Tämän viimeisen puolen vuoden aikana olemme harjoitelleet studiohenkilökuvausta, tuotekuvausta, dokumentaristista kuvausta, mustavalkokuvien tekemistä (sekin oli paljon monimutkaisempi juttu, kuin mitä luulin), lisävalon käyttämistä, sopimusten laatimista sekä valokuvauksen tekniikkaa ja kameran toimintaa syvällisemmin. Myös Photoshopin opiskelu aloitettiin perusteellisesti, mutta pakko sanoa, ettei minusta ainakaan ole vielä tämän puolen vuoden aikana kuoriutunut mitään Photoshop-taiteilijaa, sillä ohjelmassa on niin lukemattoman paljon opeteltavaa.
Koen, että tämän lukuvuoden aikana olen kehittynyt paljon valokuvauksessa ja vihdoin myös oivaltanut, mistä valokuvaamisessa on todella kyse. Päähäni on taottu miljoona kertaa sitä, etten ota kuvia, vaan teen valokuvan (uskokaa tai älkää, tässä on erittäin suuri ero!).  Ensimmäisen vuoden pakolliset opinnot antoivat todella hyvän pohjan valokuvaajan ammattiin, ja nyt vihdoin saimme valita seuraavalle vuodelle omien kiinnostusten mukaan valinnaiset tutkinnonosat. Opintoja voi painottaa oman valinnan mukaan esimerkiksi vaikka lehtikuvaukseen, valokuvataiteeseen, studiokuvaukseen tai mainoskuvaukseen. Itselläni ei ollut mitään tiettyä polkua mitä haluaisin kulkea, joten valitsin sieltä täältä kiinnostavimpia kursseja.
ruokakuva Uskon ainakin oman kokemuksen perusteella, että tutkinto antaa hyvät valmiudet valokuvauksen maailmaan ja monipuoliselle perusosaamiselle. Hyvää valokuvaajaa koulu ei silti voi tehdä kenestäkään, sillä se on lopulta vain itsestä kiinni, millaiseksi valokuvaajaksi kehittyy.
Itselle valokuvausopinnot ammattikoulussa on ollut positiivinen kokemus, joten voin kyllä suositella niitä alasta kiinnostuneille. Miksei vaikka jopa välivuoden ajaksikin, jos ei muuta tekemistä keksi. Uskon, että opinnoista on hyötyä, jos hakee taide- tai media-alan korkeakouluihin - itselle ainakin media-ala on avautunut ihan uudella tavalla tämän vuoden aikana, ihan jo vain sen takia, että on oppinut perusteet alan yleisempien ohjelmien käytöstä. Ei kyllä todellakaan ole kaduttanut, että lähdin Kuopioon asti opiskelemaan!

Lähetä kommentti