SOCIAL MEDIA

sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Miksi lopetin lihansyönnin?

minä4

Lihaton lokakuu on taas täällä, ja sen inspiroimana halusinkin tulla jakamaan oman tarinani suhteestani lihaan. Tällä hetkellä olen ollut ilman punaista lihaa hieman yli vuoden, ja yhtäkkinen heittäytymiseni kasvissyöjäksi olikin monelle aika yllätys silloin aikoinaan. 

Nuorempana en ollut koskaan mitenkään erikoisen kiinnostunut siitä, mitä suuhuni laitoin. En tiennyt mitään ilmastonmuutoksesta tai saati siitä, mitä ekologisuus edes on. Ne harvat, jotka olivat valinneet kasvisruokavalion, jaksoivat ihmetyttää minua. Miksi nyt kukaan haluaisi olla kasvissyöjä, mitä järkeä siinä on? Kuvittelin kasvisruuan olevan epämääräisen näköistä ja pahaa, enkä jaksanut liiemmin tutustua asiaan.

Se olikin koko asian ydin. Se etten tiennyt lihantuotannosta yhtään mitään konkreettista. Kun lihattomuus alkoi todella nousta trendiksi, kiinnostuin ensimmäistä kertaa aidosti sen syistä. Kaipasin faktatietoa ja tilastoja, en ympäripyöreitä selityksiä että "se on eläimille ja maapallolle parempi vaihtoehto". Lopulta päädyin googlettamaan "miksi lopettaa lihansyönti", ja se taisikin olla elämäni tärkein googlaus. Asiat elämässäni ovat sen jälkeen alkaneet muuttumaan dominoefektin lailla, ja tuoneet minun tähän pisteeseen, minuksi, joka haluan olla.

minä2

Kun olin tutustunut asiaan kunnolla, koko prosessi lihattomuuteen kesti vielä puoli vuotta, kun pyörittelin välillä päässäni aiheeseen liittyviä kysymyksiä: pitäisikö minun tehdä hyvä teko, ja luopua lihasta? Miksi juuri minulla on oikeus syödä lihaa? Voinko jatkaa elämääni tyytyväisenä näin, nyt kun tiedän mitä valintani aiheuttavat? Muun muassa nämä asiat saivat minut miettimään valintaani kriittisesti:

  • Yhden naudan pihvikilon tuottamiseen tarvitaan 15 400 litraa vettä, vertailun vuoksi yhden perunakilon tuottamiseen menee 290 litraa vettä. Maailmanlaajuinen kasvisruokavalioon siirtyminen mahdollistaisi ylimääräisen ruuan tuotannon 1,8 miljardille ihmiselle ilman, että veden kulutusta lisättäisiin.
  • Eläinperäisten tuotteiden tuotannossa rehua kuluu usempi kilo tuotettua lihakiloa kohti, mikä on haaskausta, kun noin 800 miljoonaa ihmistä kärsii nälänhädästä. Esimerkiksi nykyisen viljantuotannon viljalla ruokittaisiin 9 miljardia ihmistä, jos se kaikki käytettäisiin ihmisten ruuaksi.
  • Eläinmaatalous on merkittävä tekijä aavikoitumisessa (mm. metsän raivaaminen rehun tuotantoon, laiduntamisen aiheuttama eroosio). Aavikoituminen koskettaa 1,5 miljardia ihmistä, minkä lisäksi eläinlajien elinympäristöt tuhoutuvat. Käynnissä on maapallon kuudes massasukupuutto, kun lajeja kuolee vuosittain arvioiden mukaan 30 000 - 130 000.
  • 2500 lehmän tila tuottaa saman verran ulosteperäistä jätettä kuin 400 000 ihmisen kaupunki, ja monissa maissa jäte päätyy suoraan vesistöihin.
  • Ruuantuotanto on yksi maailman merkittävimmistä kasvihuonekaasujen lähteistä, mikä siis aiheuttaa ilmaston lämpenemisen. Hiilidioksidin lisäksi eläinmaataloudessa syntyy myös metaania, mikä on 86 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Tietyn proteiinimäärän tuottaminen naudanlihalla tuottaa 250 kertaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin saman määrän tuottaminen palkokasveilla.

Lähde: vegaaniliitto.fi
minä3

Kun silloin elokuussa 2018 päätin sitten luopua pelkästä punaisesta lihasta, en olisi uskonut, millaisen dominoefektin se teko käynnistäisi. Pian huomasin, ettei minun tee mieli edes syödä kanaa, ja muutuin vain koko ajan tietoisemmaksi ilmaston kriittisesta tilasta, kun jatkoin tiedon ahmimista. Aloin kierrättämään, luovuin muovipussien käytöstä ja lopetin maidon ja juuston ostamisen kokonaan. Aloin tarkkailla kulutustottumuksiani, siirryin pikamuotiliikkeistä kirpputoreille ja löysin zero waste ideologian. Koin totaalisen ilmastoheräämisen.

Näin jälkeenpäin on hauska spekuloida, miten tuo yksi pieni teko sysäsi minut oikealle polulle, jota haluan kulkea lopun elämääni. Se muutti ajatusmallini ja sai tarkastelemaan kriittisesti elämäntapaani, jota olin ennen pitänyt niin itsestäänselvyytenä. Olen löytänyt teinivuosien jälkeen uuden, tiedostavamman minän, josta olen ylpeä ja joka haluan olla. Ja kuten olen kaikille sanonut: en enää edes voisi kuvitella syöväni lihaa. En kaipaa sitä mitenkään tai koe jääväni mistään pois. Oikeastaan kasvissyöjäksi heittäytymien antoi minulle enemmän, mitä silloin olisin voinut kuvitella.

Jos sinua kiinnostaa kokeilla lihatonta lokakuuta, niin vielä ehtii mukaan! Esimerkiksi täällä näytti olevan hyviä ruokareseptejä, olit sitten sekasyöjä, kasvisyöjä tai mikä vain. 💛

Lähetä kommentti