SOCIAL MEDIA

torstai 31. lokakuuta 2019

Uupumisen vaara

minä
Viisi kertaa viikossa ja kahdeksan tuntia päivässä Savon Sanomilla valokuvaajana, siihen päälle vielä työvuorot HopLopissa, tämä blogi, rästiin jääneet koulujutut, salitreenit, sosiaalisen elämän ylläpito ja yhdeksän tunnin yöunet. Sitten pitäisi vielä ehtiä tiskaamaan, pyykkaamaan ja järjestelemään takaisin kaikki ne tavarat, jotka olen hirveässä kiireessä heittänyt lattialle. 

Kun kaiken lisäksi vielä vuoropäällikkö kysyy työvuorossa multa, pääsisinkö ylihuomenna taas töihin, en keksi yhtäkään kieltävää perustelua. Hetken hiljaisuuden jälkeen takeltelen että "joo kai mä voin tulla". Olen juuri ollut aamulla kahdeksan tuntia Savon Sanomilla, ja sieltä rientänyt suoraan HopLoppiin koko loppuillaksi. Sinä hetkenä tekisi mieli itkeä - miksen voinut vain sanoa, että mä en jaksa tulla? Että mä en jaksa tehdä viikossa montaa 12 tuntista työpäivää ja olla samalla vielä kuutena päivänä viikosta töissä? Miksei se ole mielestäni hyvä syy kieltäytyä?

En ikinä ole osannut sanoa ei töille, ellei minulla ole mielestäni ollut jotakin "kunnon" syytä - esimerkiksi että olen todella kipeänä. Nyt jos koskaan minun kuitenkin pitäisi määritellä nuo syyt uudelleen, sillä uupumisen ennaltaehkäisy on aivan yhtä pätevä syy kieltäytyä extratöistä kuin 39 asteen kuumeesta kärsiminen. Olen joutunut katsomaan työuupumusta kasvoihin vuosia lähipiirissäni, ja se on saanut ymmärtämään, että peli pitää viheltää poikki paljon ennen kuin lyyhistyy maahan nousematta sieltä enää. 

Jostain minun on pakko karsia, ja ensimmäisenä se on siivous. Kämppäni on kuin täystuho, eikä minulla edes ole ollut yhtäkään lautasta puhtaana viikkoon - olen syönyt eväsrasioista. Minun pitää myös hyväksyä se tosi asia, että tässä elämäntilanteessa en vain ehdi sinne salille neljää kertaa viikossa, vaan kaksikin on jo hyvä saavutus. Lopuksi vielä kaikkein tärkein: minulla on oikeus sanoa ei. Ensi viikolla kieltäydyn joka ikisestä lisätyövuorosta.

Muistakaa tekin levätä tarpeeksi, elämän ei kuulu olla pelkkää suorittamista xx

2 kommenttia :

  1. Kiva kun kirjoitit näin tärkeästä aiheesta ja näin avoimesti. Monet varmasti painivat samojen asioiden kanssa. Mullakin lähipiirissä ollut henkilöitä jotka ovat saaneet burn outin liiallisen työnteon johdosta ja he jaksavat aina nykyään muistuttaa siitä kuinka tärkeää on tehdä töitä niin että se tuntuu hyvältä eikä vain siksi kun joku muu sitä pyytää. Tsemppiä sulle ja muista että aina saa ja pitääkin kieltäytyä ylimääräisistä töistä jos siltä tuntuu! Oma hyvinvointi on kuitenkin se kaikista tärkein asia :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :) Totta mitä sanot, todella monille muillekin tämä asia on valitettavasti hyvin tuttu... Toivoisin kyllä tähän suorittamisen kulttuuriin muutosta. Toivottavasti myös sinä saat laitettua elämässäsi hyvinvointisi ykköseksi :)

      Poista